17-04-2013 61km Ho Chi Minh

Tjonge wat was ik blij toen ik weg was uit Go Däu. Zou het rustig aan doen maar dat is toch eigenlijk niets voor mij. Het is net als slenteren in de stad, daar wordt je zo moe van.
Eenmaal in Ho Chi Minh aangekomen weet je niet wat je overkomt. Hanoi is druk maar dit slaat werkelijk alles. Er wonen zoiets van 7,5 milj mensen in HCM. Er rijden dus zeker 5 miljoen brommers rond. Geen doorkomen aan en moest er op mijn fietsje wel om lachen.

Dacht ohhh moet ik hier tot de 24e blijven.. Help Help!!!.  Heb er maar een mail naar Kales Vietnam Airlines aan gewaagd met de vraag of ik de vlucht naar voren kon schuiven. Daar werk Anita z’n engel heb ik nog nooit mee gemaakt!! Heb toch heel wat gereisd maar zoals je daar geholpen wordt…. echt TOP!!!. Heeft mijn vlucht mooi naar de 21e verschoven. Prachtig!!. Scheelt me drie dagen. Was wel ff een heel mooi verjaardagscadeau.

Zat gisteren in een restaurant te eten. Dacht zal aan die brildragende jongen eens vragen waar ik hier het beste een bril kan kopen en hoe duur ze zijn. Gaf me werkelijk alle info. Ik er vandaag opuit. Heb drie brillen op sterkte waarvan een zonnebril voor 73 euro. Volgens mij betaal ik in Nederland iets van rond de 400 euro/st met al die hokus pokus toestanden. Dat is toch bijna diefstal. Hier is tie klaar terwijl je wacht. Ogen
opgemeten je oude bril vergeleken. Zie er super door!!.

Gisteren nog een Amerikaan ontmoet. We zouden samen een biertje gaan drinken in de Lush. Dacht zal eerst eens even lezen wat dat voor een tent is. Na 5 min had ik al gezien dat ik daar niet naar toe zou gaan. Bendes en berovingen en iedereen is daar op je geld uit. Wil gewoon relax een biertje drinken. Ben niet bang uitgevallen maar dit is een ander verhaal. Van de politie hoef je hier helemaal niets te verwachten (misschien wel een beetje logisch). Wacht daar wel mee tot ik weer een overheerlijk biertje bij tapperij huis ten bos kan nemen!!! NHa ga nog een paar daagjes genieten nu ik hier toch ben. Morgen naar het museum zal zeker ook interessant zijn.
Gr Frank

 

15-04-2013 57,3km Go Däu

Go Däu is echt 10 keer niets maar had echter ook geen zin om verder te gaan. Bij de grens was nog al wat oponthoud. Kom ik weer met mijn Cambodjanen. Bij het verlaten van het land moet er een foto en vingerafdrukken gemaakt worden? Zoiets belachelijks heb ik nog nooit gezien. Door die belachelijke dingen komen hier nooit toeristen. Zo olie dom!  Zit nu in een soort van badcel, echt niets. Maar er staat tenminste een bed, heb ik even geluk. Was verder niets te krijgen. Ook nog een paar vervelende rot jong naast me. En bij overmaat van ramp stoot ik bij het koken van mijn noedels de wasbak van de muur. Kut alles op de grond en de waterleiding spoot in het rond. Deze snel dicht geknepen. Die vent er bij gehaald en de rotzooi mee opgeruimd. Later ben ik toch nog even terug gegaan. Na flink wat gestuntel over de prijs kwamen we uit op 10 dollar = €7,6 hem dat gegeven en de hand gedrukt. Klaar.!! Heb toen nog wel even een biertje uit zijn koelkast getrokken. Mocht ik dan weer zo hebben.

Morgen naar Ho chi Minh.. mijn echt laatste rit!!!!
Ben er blij om. Want ben nu echt klaar met die warmte hier het is niet te harden!

Gr Frank

 


Vietnam, Laos, Cambodia weergeven op een grotere kaart

14-04-2013 125km Svay Rieng

IMG_5528Zag er vanmorgen echt tegen op.
Eet slecht en de rest bespaar ik jullie maar. Moet zeggen en weet niet waar het vandaan komt, maar heb eigenlijk best een fijne dag gehad. Wist niet dat ik nog met een pond mee moest. Was mega druk in Prekk Vatt. Dacht nog?? Wat is hier aan de hand. Na wat duwen en trekken kwam ik bij een kaartjes verkoop. Dacht nha iedereen doet het zal wel nodig zijn. Als dan het hek open gaat is het echt dringen geblazen en vechten voor een plekkie. Dan wordt het echt lachen. De laadklep staat voor en achter helemaal vol en begint die pond gewoon te varen. Lachte me kapot. De rest ging goed moet ik zeggen. Bij een stop toch maar eens gevraagd waar al die brommers naar toe gaan. Blijkt dat heel Phnom Penh leeg is gelopen om thuis het nieuwjaar te vieren. Dacht eerlijk dat het al lang was begonnen. Er was in ieder geval iedere avond vuurwerk.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=50vtLYeRtAI’]

Heb een hotel geboekt voor de 16e in Ho Chi Minh. Dit is eigenlijk een foutje!! Had de 15e moeten zijn. Achteraf is het prima. Fiets morgen een korte afstand naar Go Dau of Trang Bang. Hoef ik er niet zo vroeg uit.

Relax!!

Gr Frank


Vietnam, Laos, Cambodia weergeven op een grotere kaart

12-04-2013 Killing Fields

IMG_5504Ben er toch maar op mijn fietsje naar toe gegaan. Was goed te doen. De toegang kost 5 dollar inclusief een Nederlands pratend kasje. Waar je nummers op kan intikken van de plaats waar je staat. Op zich valt er niet veel te zien. Tis een tuin met gaten en kuilen die de massagraven behelzen. Het beluisteren van de tekst doet je toch wel huiveren. Wat kunnen mensen omslaan in beesten of erger!!

Als ik het goed heb beluisterd heeft die Pol Pot2 miljoen mensen laten vermoorden over de verschillende Killing Fields. Waarvan diegene in Phnom P de grootste is. Vele mensen lopen er met respect rond en doen bij de gedenkstupa een gebed

Op de terugweg heb ik nog wat gefilmd.

Gr Frank.

 

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=MM9zVAx5nX0&feature=youtu.be’]

11-04-2013 126km Phnom Penh

Wilde een beetje op tijd in Phnom Pehn zijn en zat om iets voor zessen al lekker op de fiets en het begin ging redelijk goed. Ik kan die Cambodjanen hier echt niet volgen ze sporen echt niet! Ze gooien echt 100km weg overhoop waarbij mensen aan de verkeerde kant van de weg hun handeltje wel kunnen vergeten. Hier en daar zie je over die afstand wat machines werken. Als ze het nou eens is stukken van 20 km of zo doen. Dan blijft alles een beetje bereikbaar voor iedereen. Heel de weg was het niets dan stof happen en hobbel de bobbel. En daar dit een drukke weg is moet je verdomd goed in je spiegel blijven kijken. Sorry ik was gewoon te lui om mijn camera op mijn fiets te binden maar je zou het eens moeten zien hoe ze alles vervoeren. Mensen op het dak van de auto of tussen de varkens. Brommers hangen op een vreemde manier aan de achterkant van busjes. En iedere auto rookt niet te zuinig.

Om 12 uur reed ik Phnom Penh al binnen. Gelukkig had ik van te voren de route naar het hotel goed uitgezet en kon er zo naar toe rijden. Zoeken moet je hier niet doen.. druk druk en nog eens druk. Heb wel een flinke discussie met het hotel gehad. Buiten dat ik de kamer meer dan prima vind spelde hij me wel iets op de mouw. Dat moet je bij mij niet doen en ben naderhand terug gegaan en het hem eens even goed uit de doeken gedaan. We moesten uiteindelijk samen lachen. Heb er wel een nacht bij geboekt. Morgen ga ik op de fiets naar de killing fields. Er schijnt daar een beveiligde stalling te zijn dus dat is lekker handig voor franky.

Tot Morgen

ps ben weer aan het tobben met mijn maag. Dacht een goed stuk vlees op te hebben???


Vietnam, Laos, Cambodia weergeven op een grotere kaart

09-04-2013 133Km Kampong Cham.

Had de avond hiervoor gezellig gegeten met de Australiërs en het Belgische buurmeisje Evelyne (http://alwaystravelyne.wordpress.com/). het is iemand met een enorme passie die niet uitverteld komt over haar reis, echt prachtig. Het was wel twaalf uur in de nacht geworden met daarbij de nodige biertjes. Dan is het toch een kort nachtje als je er om 5 uur uit moet. De eerste uren waren dan ook behoorlijk wringen…pfff.

IMG_5490In de loop van de dag sloeg dit gelukkig om. Onder weg ontmoete ik nog een Nieuw-Zeelander en een Engelsman die hadden elkaar ergens 3000km terug ontmoet. Nou nou en die verhalen van ze dan heb ik vergeleken met hun echt nog nooit iets gedaan!!!  Die gasten fietsen gewoon een jaar rond, onvoorstelbaar! Ik zou het niet (meer) kunnen. Moet wel zeggen dat ik nu echt aan het genieten ben, mijn conditie is super en ik heb het gewoon naar mijn zin.

De bedoeling was om te stoppen in Suong. Dit plaatsje viel me echt tegen en ben dan ook door naar Kampong Cham gereden. Hier een leuk hotel gevonden…. Maar een dorst dat ik had. Bij de buren was een mooi plekkie. Na het derde bier kwamen er gezellig vier Nederlandse meiden bijzitten. Het blijft me verbazen wat ze allemaal ondernemen. En ze zijn op hun leeftijd al helemaal wereldwijs. Geweldig!! Ben stiekem wel blij dat mijn dochters die ambitie niet hebben want ik zou er niet van kunnen slapen. Vandaag ga ik hier een beetje rondkijken want heb tijd zat. Morgen heb ik voor alle zekerheid ivm het nieuwjaars gebeuren een hotel geboekt voor twee nachten.

Kan ik altijd nog zien.

Gr Frank


Vietnam, Laos, Cambodia weergeven op een grotere kaart

8-04-2013 rustdag in Kracheh.

Vanmorgen had ik het geluk dat ik mee kon met twee Australische dames. Scheelt weer wat dollars en is natuurlijk ook best gezellig. Eerst nog wat onderhandelen over de prijs.. Toch 10 dollar er vanaf gekletst. Op naar de dolfijnen.

Daar ontmoeten we nog een rondtrekkend Belgisch meisje. Vroeg of ze de boot mee mocht delen. Nha was weer meer gezelschap. Die dolfijnen zien er heel anders uit dan de tuimelaar. Was best aardig om te zien. Lukte me alleen niet om er een foto van te maken. Blijven maar heeeel even boven water.

Na een uurtje rond gedobbeld te hebben zijn we naar de grootste Tempel van Cambodja gegaan. Was ook best aardig en onze Belgische was er ook weer. Had een brommer gehuurd en hebben met zijn alle gegeten.


Op de terug weg brak er een storm uit. Phoe dan kan het echt wel even waaien.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=wDcupFWXlLk&feature=youtu.be’]

Gebeurde ook nog een ongeluk en dat kan hier ook niet anders want ze rijden als gekken. Hoop dat diegene op de brommer het heeft overleeft.

Morgen weer in de pedalen.

Gr Frank

7-04-2013 143km Kracheh

Motver motver motverdorie… Dat was echt een “hel of a ride” ’s morgens mocht ik echt niet mopperen!! Er waren soms wat wolken en de wind was niet echt onvriendelijk. Was om 6 uur gestart met een heerlijk koffiebroodje met een malariapil achter mijn kiezen. De zeven is een weg met asfalt en dan weer niet. In het begin vind je dat helemaal niet erg. Later met al dat stof en die Sahel warmte gaat het je toch behoorlijk irriteren. Rond twaalf uur zakte al mijn moed weer in de schoenen. Moest pauze maken. Voor mijzelf een maaltijdje gemaakt Noedels natuurlijk maar toch heerlijk. Even verder nog  wat cola er in en ik voelde me net een hippie. Walkman in mijn oren en gas er weer op. Dit is zo fout!!!. Ik voelde dat ik begon te zwalken. Denk dat mijn lichaam oververhit was. Sloeg gewoon de verkeerde weg in. Helemaal blind. Stond te trillen op mijn benen. Dacht kut zal er toch niet onderuit gaan. Had gelukkig nog een van die koffiebroodje over. Na dat genuttigd te hebben kwam ik weer tot mijn positieven. Ben terug gegaan en de zeven verder gevolgd. Daar ontmoete ik de Canadees weer. Hadden afgesproken om samen ’s avonds een biertje te drinken. Helaas heb hem niet meer gezien. Het laatste stuk was onverhard. Was misschien wel het mooiste stuk. Helaas was de puf uit me. Nu een relax hotel. Hoop morgen een toektoek naar de dolfijnen te boeken.

Franky is Moe


Vietnam, Laos, Cambodia weergeven op een grotere kaart

6-04-2013 95km Stoeng Treng

uitzicht van hotel
uitzicht van hotel

Vanmorgen voor de verandering maar eens een halfuurtje langer in mijn bedje blijven liggen. De bootjes waar ik mee zou gaan zouden toch pas om 7 uur gaan varen. Ook weer een verzinsel! Ze voeren dus al. De bootjes zien er niet uit, het zijn van die kano’s aan elkaar getimmerd waar een paar brommers op kunnen. Als voortstuwing gebruiken ze een grasmaaier met een schroefje er aan. Achteruit hebben ze nog nooit van gehoord.

Met goeie moed naar de grens. Laos was ik natuurlijk zo uit maar dan Cambodja in. Heb daar wel een drie tafeltjes gezeten en allemaal met een verhaal. Na wat formulieren en een berg met stempels mocht Franky eindelijk door. Maar whow wat een Sahel! Warm pfff je eigen adem is net een föhn. Niet te geloven, helaas ben ik mijn zakdoek verloren en daarom maar een nieuwe lap gekocht. Zie er nu net uit als een Arabier. Morgen wordt een zware tocht want moet zeker 140km doen om in Kracheh te komen. Heb hier wel goed eten gekocht voor onderweg. En jippie ze hebben hier WIJN!!! Daar neem ik vanavond een lekker slokkie van.

Gr Frank


Vietnam, Laos, Cambodia weergeven op een grotere kaart

4-04-2013 134km Mekong Delta

Vanmorgen rond een uurtje of zes gepakt en gezakt op weg. En even denken, hmm umm wat had ik me ook alweer voorgenomen? Aja… ik weet het weer ‘rustig aan en rond een kilometertje of 70 per dag’, meer is niet nodig. Heb dus lekker doorgereden en het zijn er 134km geworden hahahaha..En het gekke ondanks dat het weer warm was heb ik toch een heerlijk fietsdag gehad. Van Pakse naar de Mekong delta is helemaal geen slaap gelegenheid te vonden. Het is een lang gerekte weg en dan is bij mij een walkman een must. Lekker meezingen met Blue Bayou of de zomer voorbij.. je kent dat wel. Nha moest wel door dus.

Rusten
Zzzzzzzzzzz

Na 100km ben ik bij een leegstaand huisje lekker gaan liggen en heb er goed gegeten. Was fantastisch z’n break. Ludo die ik onderweg heb ontmoet heeft me nog even een wijze mail gestuurd. Komt er op neer dat een sportman naar zijn lichaam moet luisteren. Ondanks dat ik dat al jaren weet en het helaas nog steeds vaak negeer is het toch goed om het weer eens te horen.

 

 

Bootje
Bootje

Het zoeken naar een hotel was eigenlijk nog best een probleem. Wilde namelijk niet met een bootje over. Iets vragen is hier echt een ramp. Na sabadie (zo spreek je het uit??) houd het echt op. Niemand spreek Engels. Na heel de Delta door een zandpaadje rondgefietst te hebben moest ik uiteindelijk toch nog met een pondje over. Het stikt de moord van de kippetjes hier dus ik blijf hier maar een dag. Zit nu vlak bij de grens. Overmorgen zal ik die dus gaan kruisen.

 

Als je het mij vraagt is Laos absoluut niet het land van de olifanten. Heb er eentje gezien en die stond nog eens op een vrachtwagen ook. Verder is het klimaat in verhouding tot Vietnam heel dor en droog. Snap daar niets van en heb het me ook heel de weg afgevraagd. In Vietnam waar IMG_5410IMG_5418het toch net zo goed warm is zijn overal mooie groene rijstvelden. Hier zijn alle rijstvelden dor en droog en er wordt verder niets verbouwt. De mensen zijn redelijk oke Maar als iemand aan mij zou vragen om hier als backpacker een beetje rond te gaan zwerven zou ik het hem afraden. Weinig te zien en het openbaar vervoer is levens gevaarlijk. Zitten vaak broekies achter het stuur (ook in de VIP bussen) die met een giga vaart al toeterend door de dorpjes heen racen en ze gebruiken iets om wakker te blijven. De staat van de bussen laat ook flink te wensen over. Daarbij is de bus op het dak soms wel 1,5 tot bijna 2 meter beladen.. als je dat over de weg ziet zwalken? Ik zeg gekkenwerk!

Nee Laos moet nog veel leren om wat Toeristen geld binnen te halen!!

Op naar Cambodja!

Gr Frank


Vietnam, Laos, Cambodia weergeven op een grotere kaart