Met het vliegtuig naar Karachi

16-03-23.  Waren mooi op tijd bij de “luchthaven” van Skardu. Eerst een uur vertraging. Nog wat wachten en ja hoor helemaal gecanceld, oeps wat nu? Uit navraag bleek dat er mogelijk de eerste 4 dagen geen vlucht meer zal gaan door het slechte weer, dan blijft er nog maar een optie over en dat is met de auto naar Islamabad. Daar de chauffeur niet bereikbaar was zijn we met een taxi naar Gilgit geracet, Jezus wat een gammele auto, reed ook veel te hard. Gijs heeft op zijn manier ff de chauffeur een halt toe geroepen. Was blij dat we onze chauffeur weer zagen. Die heeft ons eerst tot 00:30 uur naar Besham gebracht. Onderweg niets dan problemen. Moeten door een vernauwing waar veel water uit de bergen stroomde, sommige auto’s kwamen hier vast te zitten. Bij ons schoot de bumper los, was bij een lokaal werkplaatsje weer snel gefikst. Kortom een heel avontuur. In Besham hebben we een kort nachtje gehad. Om 7:30 uur de volgende ochtend zijn we weer verder gereden naar Islamabad voor een vlucht om 16:15 naar Karächi.

Karächi is een zeer drukke stad waar niet veel over te vertellen valt

En weer die oerhollandse gezelligheid te horen in de auto!

Wat vond ik van Pakistan? Vooral het noorden is overweldigend!!! Wat betreft de veiligheid, ik weet het nog niet. Heb me geen moment onveilig gevoeld. Maar overal staat wel “politie” met een automatisch wapen. In Besham waar we in de nacht aankwamen heeft de chauffeur tot 4:00 uur bij de politie gezeten waarom wij zo laat aankwamen en waarom we geen politie escorte hadden geregeld. Zet je toch een beetje aan het denken. Was zeer zeker de moeite waard.


Aqua Marijn zoekers

In de spleten hoog in de bergen worden de stenen gewonnen . De mannen blijven daar een paar dagen. Wel heel knap om zonder klimmateriaal zo hoog in de bergen te komen.

Frank

 

Gilgit

14-02-23. Gilgit, De Karakoram weg wordt steeds mooier en mooier. Heb toch al veel gezien, maar dit is echt super. Al die machtige bergen waar de mens niet tegen kan vechten. Ze blijven instorten, soms verdwijnt er ineens een stuk weg. Ze moeten het dan van honderden meters weer opbouwen. Hier zou ik heel graag met de motor rond willen rijden. Wie weet.? Wat ons opvalt is dat er heel veel verlaten huisjes in de nabijheid van de rivier zijn. Mogelijk heeft dit al verband met de stuwdam die ze een paar honderd km verderop aan het bouwen zijn?

Dan toch nog ff over leven hier. Tussen Basham en Chinás zie je geen enkele vrouw op straat? Hele dorpen vol met mannen, als vrouw kan je hier beter niet geboren worden denk ik.

En zoals jullie horen is het supergezellig in de auto. Gijs klets je de oren van de kop en stopt hij daarmee dan zetten we maar een gezellig hollandse meezinger op en blèren er dan op los.

Hoe het eten is gevallen op het einde van het filmpje?
We gaan het morgen merken!
Ik heb alvast extra rollen wc papier bij de hand.

Groeten van hier.

 

Eindelijk tijd om een update te geven

09-02-23. Aankomst lahore, we werde netjes opgepikt door Zahore. Eerst ff een bakkie gedronken en vervolgens naar het hotel. Afgesproken dat we in de middag naar de Wagah grens zouden gaan.

Hier ontmoeten de aartsvijanden India en Pakistan elkaar al sinds 1959. Zoals ik begreep gaat het nu nog vooral om Kasjmir, dat al generaties klem zit tussen deze twee landen.

Het geschreeuw is soms oorverdovend. Als je ooit hier mocht komen is het zeker de moeite waard. De rest van de dag veel gegeten en wat gelummeld.

 

10-02-23. Vertrek vanuit hotel 10:30 uur zijn uitgenodigd bij de fabriek van Zahore. Maken Transformatoren en je geloofd het niet Kevlar helmen voor de militairen.

Heel bijzonder hoe er gewerkt wordt, zou in Nederland op deze manier geen stand kunnen houden, teveel arbeidskrachten. Moet wel zeggen. Respect!! Trafo’s (olie gekoeld) worden echt van nul tot helemaal af en getest gemaakt. (10.000/415 50 tot 250KVA DYN11)

 

In de middag zijn we naar Lahore Fort geweest, indrukwekkend. Gelegen tussen mooie straatjes.
Natuurlijk ben ik ook nog ff naar de kapper geweest. Gijs en Wouter hebben zich goed vermaakt.

Kreeg eerst een “soort” van massage, nha sloeg natuurlijk nergens op. Ben verder netjes geknipt.

11-02-23.  Islamabad,  s’morgens bij het ontbijt voelde Wouter en ik me niet best. Waarschijnlijk iets verkeerds binnen gekregen. In de loop van de dag, na wat gegeten te hebben ging het met ons weer ietsjes beter. De weg naar Islamabad is al gedeeltelijk door de bergen, vrachtwagen kruipen hier echt omhoog en een groot deel staat met pech. Gijs heeft vandaag een “hotel” geboekt. Douchen zit er voor mij helaas niet in. Hopen morgen op betere tijden.

Nog een paar Pakistaanse sandalen en een blouse  gekocht, dacht pas die blouse ff in de winkel, nha kerel kwam gelijk met een kledingstuk aanrennen om er voor te houden hahaha. Helaas vindt niemand mijn sandalen mooi, echt raar?

12-02-23. Besham. Zijn vanmorgen vroeg weg gereden.

Eerst lekker ontbijten in de stad. Het rommelde al wel een beetje in mijn buik, maar gaandeweg werd het steeds erger.

De route ging door de bergen via Murree naar Besham. Erg mooi. Moet op een gegeven moment heeeeel snel een wc hebben pffffffff wat een gedoe.

Wat zijn ze arm en wat maken ze er een bende van. Je merkt wel dat het hier niet echt pluis is. Zitten nu in het “Hilton” hotel. (Lijkt er nog niet op) staan wel drie mannen met een kalasjnikov voor de deur. Slaapt wel lekker toch?

 

13-02-23. Chinás, vandaag zijn we vroeg (9:30 uur) vertrokken om over de De Karakoram Highway richting Skardu te gaan. Wat een weg, echt adembenemend (zie filmpje).

Wel veel  stopen en stilstaan wanneer ze een stukje van de berg op willen blazen of als ze boven in de berg met een kraan bezig zijn, want dan komt er nogal wat puin omlaag vallen. Verder veel politiecontroles en dit alles  bij elkaar geeft zeker zo’n 2 uur vertraging.

Vertrek

We (Gijs, Wouter en Frank) vliegen op 8 maart 12:00 uur naar Istanboel, begreep dat we daar ongeveer 3 uurtjes blijven (Lekker ff wat eten). Dan door naar Lahore Pakistan, dit ligt ruim boven het midden van Pakistan. De 11e gaan we vijf dagen met een “four wheel drive” richting noorden. Daar is het nl niet verstandig om zelf te rijden. Je moet er niet aan denken dat je een ongeval krijgt. Verwacht heel veel van het noorden van Pakistan, al die prachtige bergen. De 16e vliegen we naar Karachi, waar we tot de 19e blijven. Hopelijk mogen we nog een bezoekje brengen aan Pakistan Navy. Al met al “spannend hahaha”

Pakistan