10-7-2019 Mtskheta

’s morgens weer een te groot ontbijt. Pffff

Na afscheid op pad. Eerste stuk heb ik gereden. Gijs de laatste 97km. Mist weer een afslag. Kan mijn ogen nog geen seconde dicht doen. Het plaatsje Mtskheta is een heel oud plaatsje met een mooi kerkje in het midden.  https://en.wikipedia.org/wiki/Mtskheta wel een beetje veel toerisme met van die stalletjes. Niet echt mijn ding.

Morgen weer de laatste dag in Tbilisi en vrijdag vliegen. Zit er weer op ☹ Was vond ik van Georgië? Ik denk zeker de moeite waard. Er is genoeg te zien.

En zeker niet duur!!Als je een auto huurt pas dan wel op. Hier wordt agressief gereden.

9-7-2019 Zestaponi.

We wilde vandaag naar Vardzia. Waar een grottenklooster zou zijn. Nu doet het geval dat er twee plaatsjes zijn die Vardzia heten. En wat denk je. Wij hebben de verkeerde. De juiste ligt 200km verder. Daar hadden we echt geen zin meer in. Maar aan ieder nadeel kleeft een voordeel. Dan maar naar het hotel. Was heel moeilijk te vinden. Maar bij aankomst……. Thadaaaa niet te geloven. Moesten gelijk aan tafel met wijn en cognac.

De wijn werd op de ouderwetse manier onder de grond in kruiken gemaakt. De cognac gestookt. Alleen de zoon sprak engels. Vader, moeder, oom , buurman spraken Georgisch en Russisch. Dit mocht de pret niet drukken . Was super gezellig en lig nu uitgeteld in bed.

Groeten Frank en Gijs.

8-7-2019 Batumi

Batumi is een moderne stad gelegen aan de kust van de Zwarte Zee. Het is de tweede grootste stad van Georgië. Het ene moment hoor je kerkbellen luiden en het andere moment hoor je de oproep tot het gebed vanuit de moskeeën (Batumi ligt aan de grens met Turkije).

Ik hou niet zo van grote steden. Maar hier zo een dagje rond lopen lukt wel. Strand stelt niet veel voor. Kiezels en natuurlijk weer van die lui die je van alles aanbieden. Heb er nog wel even mijn voetjes in nat gemaakt.  Op de kop van de boulevard staan Ali & Nino. Schuiven mooi door elkaar heen.

Verder is er niet veel te beleven.

6-7-2019 Enguri Dam

Op naar de Enguri Dam. Daar er niet veel mogelijkheden zijn om van Ushguli naar Mestia. Hadden drie extra passagiers. De weg naar Mestia is ook verreweg van vlak. Na weer een uur hobbelen kwamen we in Mestia aan . Daar kregen we een bakkie koffie aangeboden van de lifters.

De weg naar de Dam gaat door de bergen. Pfff op een gegeven moment begin je dat bochtenwerk echt beu te worden. De Dam was niet echt om te zeggen Nou Nou. Door naar Zoegdidi waar we geboekt hadden voor de nacht. Zoegdidi is niet echt de moeite waard.

Groetjes Frank en Gijs.

5-7-2019 Ushguli

Zijn gelijk vertrokken. Hadden het vermoeden dat dit wel eens een zware dag zou kunnen worden.

Nou dat kwam helemaal uit. Na een uurtje rijden, kwamen er al stukjes onverhard. Dachten eerst dat valt allemaal nog wel mee. Echt niet dus. Kuiltjes werden diepe gaten vol met water. En kiezels werden flinke keien. Wat was ik blij met onze auto.

Die staat gelukkig hoog op zijn wielen. We kwamen er tegen die voor de auto uitliepen om aanwijzingen te geven hoe ze over bepaalde stuken moesten manoeuvreren.

 

 

Was een dag om nooit meer te vergeten. Wat een prachtige natuur. Bergen, water en sneeuw.

Met twee stijve nekken kwamen we bij het dorpje aan. Had nog een benauwt moment. We moesten door onverharde straatjes met stront en modder waar de auto strak tussen paste . pff eindelijk voor het “hotel”. Zonder stroom. Was een storing en heel het dorpje zat zonder. Niemand maakt zich daar druk over. Wel ff anders dan in Nederland.

Eerst een drankje. En de sfeer van het dropje op je in laten werken. Kinderen op paarden en de hotel eigenaar scharrelt naar een koe voor een emmer melk. Mensen leven hier van niets.

 

Huizen stellen niets voor. Kan me bijna niet voorstellen hoe ze het in de winter kunnen overleven.

 

 

 

 

Gijs heeft nog een link opgezocht wat betreft de weg.

Dangerousroads

Morgen op naar de Enguri Dam.

Groetjes, Gijs en Frank

4-7-2019 Katskhi / Chiatura

Heerlijk ontbijt en een prachtige kamer en dat voor slechts €25,- euro. Bij vertrek gaven ze ons ook nog gratis water mee, echt een top hotel “Old Town” in Gori. Het was een fijne start van de dag.

Na 100 km. hobbelen kwamen we in Chiatura aan, wat een ouwe zooi.

 

 

 

 

Je snapt niet dat mensen hier willen leven,  huizen/flats zo vies dat je denkt: hier woont echt niemand in. Nou, wel dus.

Net door een plaatsje gereden en een bakkie gedronken. Oploskoffie dat met zorg is klaargemaakt 😊


Op naar Katskhi pillar. Waar een huisje op een rots pilaar is gebouwd. Daar woont volgens Gijs een ex-drugsverslaafde.
Ik vond de foto’s op internet mooier dan in werkelijkheid.

 


Wij slapen nu in Koetaisi. Dat is  best een grote stad met een mooie fontein in het centrum. Maart er zitten wel wat schooiende zwervers rondom.

 

         

Wij gaan morgen naar Ushguli. Dat ligt helemaal in het noorden tegen Rusland aan. Ik ben benieuwd!

Ah en vergeet niet te kijken op de foto pagina!  Photos

 

3-7-2019 Uplistsikhe / Gori

Bij het ontbijt reed er nog iemand tegen onze auto. Hebben wij weer. Wat info uitgewisseld en de dag kan weer beginnen. Uplistsikhe is echt het bezoeken waard. Is een oude stad uit een rots gehouwen. Je moet er wel intree betalen 7 gel (2,21 euro). Zeker de moeite waard.

Daar het wat klimmen was, besloot Gijs niet mee naar boven te gaan. Moest toch nog wat mailen voor zijn werk.

 

 

In Gori was het nog even zoeken naar het hotel. Ging ook weer niet zonder slag of stoot. Werden weer aangehouden door de politie. Bleek dat we door rood waren gereden. Gijs zat achter het stuur en ik kreeg de schuld hahaha. Kregen een bekeuring van 20 gel (6,31 euro) die je in een bank moet betalen.

Hebben het hotel “old town”.  Kijken op het . Van dichtbij valt het een beetje tegen.

2-7-2019 Kasbegi.

Na een lekker ontbijtje zijn we vertrokken naar Kasbegi.  We kwamen als eerste langs het vriendschapsmonument Rusland-Georgië.

 

Wat een prachtig uitzicht hadden we daar kijk die Gijs daar maar eens genieten. Daar we niet goed geparkeerd hadden (hoe kan het ook)  Zouden we een parkeerbon krijgen van maar ik denk dat het allemaal te moeilijk voor de bon gever was.
Na wat vijven en zessen begon hij over ‘Van Basten’ en ‘Gullit’ enz.  hij was eigenlijk best aardig en uUiteindelijk riep hij “straf no” hahahaha.

In kasbegi zijn we met de auto naar het kerkje op de berg gegaan. Leuk ding maar niet echt bijzonder.

1-7-2019 aankomst

Rond vier uur stonden we weer met ons voetjes op Georgische grond. Na een sim kaartje gekocht te hebben. Eerst een borrel.

Hadden besloten om met de taxi naar het hotel te gaan om eerst nog wat te pitten. Adres aan taxi chauffeur gegeven en prijs afgesproken 100 GEL. Zette ons voor het verkeerde hotel af. Naam was wel oke maar moesten nog zeker 26km verder zijn. Dat werd dus ruzie. Wilde ons afzetten voor 300 GEL. Na wat gesteggel zou hij het voor 200 doen. Gijs werd steeds bozer en was niet van plan meer te betalen. Dus bij aankomst kreeg hij 100 hahahah nou hij klapte zowat. Is ons achtervolgt naar het hotel waar hij nog 50 kon krijgen. Dit was volgens de hoteleigenaar redelijk en daarmee was de kous af.

In Tbilisi hadden we een mooi hotelletje waar we nog even tot rust konden komen om onze reis te beginnen.

Wat betreft eten, drinken en slapen kost het hier geen drol.