Leticia

Ticket geboekt naar Tabatinga. Vlucht Rio de Janeiro-Sao Paulo-Manaus en Tabatinga. Ben je wel weer even een dag onderweg. In Tabatinga eerst naar immigration. Dan naar Leticia (colombia) daar weer naar immigration op het vliegveld om Colombia in te kunnen, pfff heel gedoe.

In eerste instantie een hostel gevonden, had een zwembad waar ik mijn hond nog niet in zou laten zwemmen. De kamer was ook helemaal niets. Volgende dag iets beters gevonden midden in de stad “Hotel Amazone” klinkt al lekker. Vervolgens daar op zoek naar een Engelstalige Amazone gids die je niet belazerd. En dat is een hele kluif hoor. Eentje gevonden voor 4 dagen voor zo’n 700.000 cop (190 euro).  Deze haalde me ’s morgens om 8:30 uur netjes voor het hotel op.

Na een kennismaking met het groepje (Duits meisje, twee Spanjaarden en nog een Nederlander), zijn we in een soort van grote kano, met z’n grasmaaier achterop, de Amazone in gegaan.  Dan is het ook gelijk actie. Terug in de boot en kijken naar vogels en apen enz. Dan eventjes wat eten.

 

En weer in een smallere kano waar je niet teveel in moet bewegen. Deze rost dan vol gas voor de beplanting heen om krokodillen te spotten. Hier hadden we helaas pech mee. Na uren varen in het donker, geen krokodil te zien. Dacht gelukkig avond….Rust. Niet dus.

Drie wilden in de jungle slapen. Ik ben mee geweest om te helpen de boel op te zetten. Zo ’s nacht door de jungle lopen is weer een heel ander verhaal.

Heel veel tarantula’s, en daar zitten echt flinke bij! Daarnaast is er een hels kabaal van alles wat maar kwetteren kan. Na zeker drie kwartier gelopen te hebben kwamen we bij een open plek. Hier moest kamp gemaakt worden en natuurlijk een kampvuur.  Alles is zeil nat in de jungle, dus dit was een hele klus. Na een uur was er eindelijk iets dat op een kampvuur leek. Hun achtergelaten te hebben, ben ik met de gids terug gegaan. Weet wel een ding, alleen kom je er echt nooit meer uit!

Ben in een hangmat al snel in slaap gevallen. ’s Morgens om 8 uur ging het gas er al weer op. Eten en klaar maken voor een tocht door de jungle, deze zou 5 uur duren maar werd uiteindelijk 6 uur. He was flink afzien en kreeg het vocht in mijn lichaam gewoon niet op pijl. Je zweet als een otter. In het begin wil je je laarzen niet onderwater laten gaan maar dat heeft uiteindelijk helemaal geen zin, soms moet je gewoon tot je kin door het water waden.

Zag een rode boa-constrictor van zeker 2 meter door het water schieten. Wat zijn die dingen rap! Ook nog een kleine anaconda gezien en moet zeggen dat het dan wel even wennen is om zo diep door het water te waden. We hadden ook twee honden bij ons. Die ene kwam op een gegeven moment terug helemaal onder het bloed en had een paar flinke snijwonden. De gids dacht dat deze van de klauwen van een mieren eter waren. Hoewel er ook nog al wat Leguanen zitten. En als die een hond pakken zijn ze gelijk dood zei de gids. Begon door te weinig vocht flink wat kramp in een been te krijgen. Dan is het echt op je tanden bijten en doorgaan. Was zo blij dat ik die boot zag. Had daar nog bier in het ijs liggen. Nou bier islekker. Maar deze……. Phoe .

Kwamen bij een soort van huis op palen aan, en konden kiezen uit een hangmat of bed. Nou daar hoef ik niet over na te denken. Na het eten zijn we weer uitgevaren om dolfijnen te spotten. Die zitten er genoeg. Om ze te fotograferen is een ander verhaal. Zijn weer onder voor je ze kan knippen. Zitten twee soorten, de grijze en de roze. Daarna hebben we nog wat gezwommen en naar de zonsondergang gekeken, prachtig. Terug op de basis wilde ik graag naar bed. De Spanjaard dacht daar anders over, er moest nog gekaart worden. Was supergezellig. Uiteindelijk mijn bedje in. Schijnt dat ik best hard snurk. Mijn kamermaatje moest me regelmatig wakker maken anders kon niemand slapen. Volgende en laatste dag zijn we gaan vissen op piranha’s. Heb er drie gevangen en nog een Catfish.

 

Moet zeggen die piranha’s zijn lekker maar de Catfish smaakt mijn een beetje teveel naar grond. Vissen gaat heel eenvoudig. Een stok met een stuk draad en een haak met een stukje vel van een kip of stukje vis. Dit gewoon laten zakken. Mochten ze niet snel bijten, kan je met je stok flink door het water rossen. Hoe meer herrie, hoe meer er komen. Later op de dag ben ik met een speedboot terug naar Liticia gegaan. Was een mooie belevenis.

Groeten,

Frank

Itaipudam

Wat een ding. Wekt 20 x 700MW = 14 GW elektrische energie op. Lente 8 km en bijna 200 meter hoog. Denk dat we voor heel Nederland iets van max 19 GW nodig zouden hebben. Hadden wij maar z’n dam!

Nog even een vergelijking.

De Hoover dam in Amerika haalt dit vermogen bij lange na niet (dacht iets van 3GW). De energie wordt verdeeld tussen Brazilië en Paraguay.

Dam licht ook op de grens het is volgens mij ook de meest uitgestrekte waterkracht centrale ter wereld. Hij is overigens niet echt mooi. Water wat door de dam is gegaan gaat verder in de Paraná en inguazu river. Om vervolgens naar beneden te donderen van de Iguazu watervallen.

 

Groet,

Frank

22 nov 2018.

Na de Braziliaanse kant gezien te hebben was ik toch benieuwt hoe het aan de Argentijnse kant zou zijn. Na een kaartje gekocht te hebben, kun je daar door het park vrij rondscharrelen. Routes zijn een beetje raar aangeven. Op de kaart staan ze in kleur aangeven maar in werkelijkheid is het weer heel anders.  Zo is bijvoorbeeld blauwe de upper trail, de gelel de lower trail enz. Wat is er nou simpeler dan gewoon een route aangeven met gekleurde paaltjes? Schrijf dit eigenlijk omdat ik hier al zoveel van die kromme dingen gezien heb. Ze lopen hier nog 100 jaar achter! En traag pfff. Heb eerst de upper trail gedaan, prachtig echt top en het ook niet druk. Na nog wat rond scharrelen kwam ik al snel tot de conclusie dat de Argentijnse kant net weer iets mooier is dan de Braziliaanse kant.

17 nov. 2018

Buitenwijk van Rio, Vanmorgen fris en fruitig opgestaan. Maar eerst even lekker de sauna genomen en een plof in het zwembad er achteraan. Mmmm heerlijk Nha had ook sinds een paar jaar al niet meer op een paard gezeten. Dus dat moest vandaag ook ff. Zhowww. Dat viel best ff tegen. Met opstijgen begon hij al zenuwachtig te doen. En eerlijk is eerlijk. Ik nog meer. Uiteindelijk zat ik er op. Zouden een tochtje naar de waterval gaan maken. Echt niet dus. Ik vond het in de houten paardenbak al genoeg. Beest was me te wild. Was blij dat ik er af was. Vent geld gegeven en op naar het strand. Na wat biertjes was het tijd voor een stevige duik in de golven. Nou zo snel als ik er in ging, zo snel lag ik ook weer op strand. Wat een golven. Strand is echt super.

Iguazu waterfall

Woohoo….. jongens wat is het hier toch ontzettend mooi!!

Ik zit momenteel bij de Iguazu watervallen en die zijn echt prachtig mooi, echt maar dan ook echt een aanrader om het hier allemaal eens te gaan bezoeken. Met een boot ben ik vandaag dwars door de watervallen gegaan, werkelijk overal spuit het water dan in uit en rondom je, een geweldige ervaring is dat.

Morgen ben ik van plan Argentinië  en aansluitend Paraguay te bezoeken dan nog 2 daagje Rio om wat bij te komen en hopsa door richting de Amazone.

Op dit moment heb ik overigens niet echt een laptop bij de hand waardoor berichten plaatsen wat lastiger is dan normaal. Maar treur niet snel zal ik weer wat mooie verhalen en foto’s plaatsen.

Groeten,

Frank

 

15 nov. 2018

Naar een waterval geweest. Was echt een heel stuk lopen. Moest drie keer kijken of het wel een waterval was. Leek meer op de Oerthe in belgie. Brazilianen liggen er wel lekker in af te koelen. Het bos er naar toe is ook prachtig. Mooie planten en bomen.

14 nov. 2018

Op naar de suikerberg en gelukkig was het ook hier  weer lekker rustig. Ik weet het niet hoor, voor mij was niet echt een indrukwekkend stukje berg. Wel weer een mooi uitzicht over Rio en je kan er en lekker biertje nemen.  met wat eten.


13 nov. 2018 Rio

Ben een beetje door Rio aan het struinen. Standplaats paar straatjes achter de Copa Cabana een zo goedkoop mogelijk plekkie gevonden. Over het algemeen is het tot dusver best relax. Al moet je wel altijd oppassen hier. Vandaag nu ik hier toch ben enkele must see  plekken bezocht. Te beginnen bij de Cristo Redentor Ooit gemaakt in Frankrijk en verscheept in blokken van 16 Ton. Het beeld viel me toch een beetje tegen, als je er voor staat is hij niet echt zo van whoooow. Hij is slechts 38 meter hoog en heeft een spanwijdte van 28 meter.  Volgens mij ben ik hier wel op de meest gunstigste tijd. want het helemaal niet druk.

Het uitzicht is overigens wel top, je kunt kijken over heel de stad Rio  Daar nog even een lekker bakkie cappuccino  genuttigd en door naar de trap (Escadaria Selerón).

Trap (Escadaria Selearon) is leuk om te zien. Door een Chileense Kunstenaar bedekt met kleurige tegeltjes. Wij Nederlanders hebben er ook nog een soort van tree. Was gezellig druk. Denk dat er in de loop van de jaren miljoenen foto’s gemaakt zijn. Om de hoek is er een eettentje waar je soort van kroketten gevuld met vis of vlees kan krijgen. Neem er wel een pot bier bij om weg te spoelen. Paar straatjes verder is een afschuwelijke Kathedraal. Helaas was hij dicht schijnt dat hij van binnen wel prachtig is door het glas in lood wat je aan de buitenkant niet kan zien.

Op toer door Brazilië

Na twee jaar stilte wil ik de draad weer op gaan pakken want er  is nog zoveel wat ik graag wil zien van de wereld. En ook al zijn de landen in Zuid Amerika niet allemaal even veilig ze trekken mij nu toch het meeste aan om te gaan bezoeken. De keuze voor deze trip is daarom gevallen op het mooie Brazilië. Tijdens dit bezoek hoop ik dan gelijk een paar van de must see, must do dingetjes op mijn bucket  list af te kunnen werken.  Mijn eerste geplande doel is om naar de watervallen van Iguacu te gaan, een waterval die jaarlijks door duizenden mensen word bezocht.  Over het ontstaan van deze rivier bestaat overigens de legende van Naipi

De legende zegt dat hier een godheid van plan was om te trouwen met een mooie vrouw genaamd Naipí, maar dat zij met haar menselijke en dus sterfelijke minnaar Tarobá in een kano vluchtte. In zijn woede, sneed de godheid de rivier in tweeën en creëerde hij de watervallen zodat de twee geliefden naar beneden stortten.

Mijn volgende doel is met een kano een stuk van de Amazone rivier te bevaren, iets waarvan ik al jaren droom. Indien mogelijk probeer ik hierbij ook een nog echte  jungletocht te maken. Hopelijk met als klap op de vuurpijl het  ontmoeten van indianen.

Omdat ik land in Rio de Janeiro pik ik bij aankomst het christus beeld en de suikerberg ook snel eventjes mee.

Helaas heb ik voor die alles slechts een maand de tijd en hoop daarom zoveel mogelijk van mijn voornemens te kunnen vervullen.

Groeten,

Frank.